Första övernattningsturen med barnen

Med en betryggande väderprognos och en hel del träning för besättningen i form av dagsturer under våren och sommaren i ryggen avseglar vi från hemmabryggan i Blötviken vid tolvtiden. Planen är att sova i båten två nätter och sedan vända hemåt igen. Färden går mot Grinda och vi hamnar slutligen vid Bockholmen en bit öster därom.

Syftet med resan är att låta barnen få en så positiv upplevelse som möjligt av segling och skärgårdsliv. Mer avancerande seglingar får vänta. Nu räcker det gott med sol, bad och god mat.

Glädjande nog har en sonen nyligen konverterat från badkruka till vad nu motsatsen kan heta. När vi förtöjt går vi således från ord till handling och hoppar i. Några bilder som bevis:

0005_20160725 0036_20160725 0046_20160725

Dag två går vi söderut och snuddar vid Boda fyr för att sedan vända mot norr med sikte på Getudden på Gällnö. Det ska tydligen vara en populär vik så vi planerar för att vara där tidigt. Ryktet om en barnvänlig och väl skyddad vik är inte oförtjänt. Efter ett besök på sandstranden blir det middag i en idyll:

0103_20160725 0102_20160725 0101_20160725

De flesta besökarna var mer i än ur vattnet. Så även vi:Dag tre vänder vi hemåt. Barnen är på god väg att bli riktiga seglare och skärgårdsbor. Hemma på Torsbyfjärden blåser det som vanligt och det blir lite action till slut i alla fall.Provövernattning

Eftersom vi bara har sovit i båten en gång, vilket var när vi köpte den, tycker vi att det vore bra att testa ett dygn på havet innan vi tar med barnen. Vi fixar barnvakt och ger oss ut.

Ett litet problem med att ha båten på insidan av Värmdön är att det är bra bit ut till alla trevliga naturhamnar. Vi har ca 13 M till Grinda som exempel. Så här långt in nära Stockholm är det mesta bebott eller klubbholmar. På andra sidan viken, endast en halv distansminut från vår brygga, ligger Fårholmen. Det är en riktigt trevlig liten ö man faktiskt skulle kunna övernatta vid och som är hyfsat barnvänlig. Det är lite kort dock för en dygnstur så vi siktar på området kring Grinda. Vi lägger så småningom om till vid Bockholmen. Det är ganska djupt i viken och vi får inte fäste med ankaret. Efter några försök byter vi sida och där biter det direkt. Det gör också att det plötsligt blir kvällssol, vindstilla, middag och en massa trevliga seglingskänslor som jag inte haft i kroppen på väldigt många år. Hur bra som helst!

20160705_185908

Efter en natt i båten kan vi konstatera att det blir trångt för kapten på 193 cm. Jag får fundera på någon annan sängkonstruktion till hösten. I övrigt är det bara småsaker som behöver fixas. En bättre hink, diskborste, inredning i besticklådan, för att nämna några.

Dagstur med Jörgen

Första turen för semestern blir en dagstur med min gamla kompis Jörgen. Han har bjudit in sig själv till en seglingstur eftersom han är gammal seglare men nu mer motorbåtsägare. Vi får en alldeles fantastisk dag när vi går över Torsbyfjärden, vidare i farleden utmed Tynningö västerut, rundar fyren på Granholmen och hem igen. Efter bara några minuters seglande inser vi att det är väldigt många segel i farleden som svänger upp genom Oxdjupet. Det slår oss att vi hamnat mitt i Gotland runt. Det var inte helt lätt att korsa startfältet men till slut kommer vi förbi. Jag hoppas vi inte var i vägen för någon. Jag får passa på att här be om ursäkt för att vi var den enda båten som seglande åt andra hållet den dagen. 😉

20160703_140011 20160703_140307 20160703_140313