Första övernattningsturen med barnen

Med en betryggande väderprognos och en hel del träning för besättningen i form av dagsturer under våren och sommaren i ryggen avseglar vi från hemmabryggan i Blötviken vid tolvtiden. Planen är att sova i båten två nätter och sedan vända hemåt igen. Färden går mot Grinda och vi hamnar slutligen vid Bockholmen en bit öster därom.

Syftet med resan är att låta barnen få en så positiv upplevelse som möjligt av segling och skärgårdsliv. Mer avancerande seglingar får vänta. Nu räcker det gott med sol, bad och god mat.

Glädjande nog har en sonen nyligen konverterat från badkruka till vad nu motsatsen kan heta. När vi förtöjt går vi således från ord till handling och hoppar i. Några bilder som bevis:

0005_20160725 0036_20160725 0046_20160725

Dag två går vi söderut och snuddar vid Boda fyr för att sedan vända mot norr med sikte på Getudden på Gällnö. Det ska tydligen vara en populär vik så vi planerar för att vara där tidigt. Ryktet om en barnvänlig och väl skyddad vik är inte oförtjänt. Efter ett besök på sandstranden blir det middag i en idyll:

0103_20160725 0102_20160725 0101_20160725

De flesta besökarna var mer i än ur vattnet. Så även vi:



Dag tre vänder vi hemåt. Barnen är på god väg att bli riktiga seglare och skärgårdsbor. Hemma på Torsbyfjärden blåser det som vanligt och det blir lite action till slut i alla fall.



Provövernattning

Eftersom vi bara har sovit i båten en gång, vilket var när vi köpte den, tycker vi att det vore bra att testa ett dygn på havet innan vi tar med barnen. Vi fixar barnvakt och ger oss ut.

Ett litet problem med att ha båten på insidan av Värmdön är att det är bra bit ut till alla trevliga naturhamnar. Vi har ca 13 M till Grinda som exempel. Så här långt in nära Stockholm är det mesta bebott eller klubbholmar. På andra sidan viken, endast en halv distansminut från vår brygga, ligger Fårholmen. Det är en riktigt trevlig liten ö man faktiskt skulle kunna övernatta vid och som är hyfsat barnvänlig. Det är lite kort dock för en dygnstur så vi siktar på området kring Grinda. Vi lägger så småningom om till vid Bockholmen. Det är ganska djupt i viken och vi får inte fäste med ankaret. Efter några försök byter vi sida och där biter det direkt. Det gör också att det plötsligt blir kvällssol, vindstilla, middag och en massa trevliga seglingskänslor som jag inte haft i kroppen på väldigt många år. Hur bra som helst!

20160705_185908

Efter en natt i båten kan vi konstatera att det blir trångt för kapten på 193 cm. Jag får fundera på någon annan sängkonstruktion till hösten. I övrigt är det bara småsaker som behöver fixas. En bättre hink, diskborste, inredning i besticklådan, för att nämna några.

Dagstur med Jörgen

Första turen för semestern blir en dagstur med min gamla kompis Jörgen. Han har bjudit in sig själv till en seglingstur eftersom han är gammal seglare men nu mer motorbåtsägare. Vi får en alldeles fantastisk dag när vi går över Torsbyfjärden, vidare i farleden utmed Tynningö västerut, rundar fyren på Granholmen och hem igen. Efter bara några minuters seglande inser vi att det är väldigt många segel i farleden som svänger upp genom Oxdjupet. Det slår oss att vi hamnat mitt i Gotland runt. Det var inte helt lätt att korsa startfältet men till slut kommer vi förbi. Jag hoppas vi inte var i vägen för någon. Jag får passa på att här be om ursäkt för att vi var den enda båten som seglande åt andra hållet den dagen. 😉

20160703_140011 20160703_140307 20160703_140313

Sjösättning och motortest

Äntligen dags att få båten i sjön. Det känns faktiskt en aning overkligt att det inte fanns en motor i båten för bara en månad sedan. Nu är det dessutom nervöst eftersom jag har haft ur drevet och bytt nippel för kylvattnet. Jag har förstås kollat och kollat igen att allt är åtdraget och att drev och bälg är monterat korrekt, men man kan aldrig vara helt säker.

Jag låter båten ligga i lyftremmarna några minuter medan kranbilen väntar. Jag hittar inga tendenser till läckage alls. Puh! Efter förtöjning i boj blir det test av motorn. Beta Marine har ett litet testprogram de vill att man kör. Förts 20 minuter på två tredjedels gaspådrag medan man är förtöjd. Kontrollera att inget läcker och att motorn inte överhettar. Efter det får man ge sig ut till sjöss och köra 15 minuter på halvgas, trefjärdedelsgas och slutligen full gas.

Jag testar 20 minuter förtöjd och åker sedan och förtöjer på min ordinarie plats, löjligt nöjd med att allt gått bra. Det enda som är ett litet problem är att motorrumsfläkten låter rätt högt. Eller rättare sagt så fortplantar sig dess vibrationer i skrovet så att det bullrar. Jag får titta på det vid tillfälle.

20160519_152912

Det känns lagom skruvat att sitta vid rodret och styra, med bra varv på motorn, fastknuten i en boj, med fören mot bryggan när det går förbi folk och tittar. Jag försöker se ut som att vi alltid gör så här 🙂

Några dagar senare ger vi oss ut på ”sea trials” enligt testprogrammet. Jag har för dagen skaffat en ugnstermometer så jag kan mäta temperaturen i motorrummet. Den ska inte gå över 70 grader. Jag får upp den till ca 35 grader. Inga problem alltså. Det ska bli intressant och se hur varmt det blir när jag byggt in motorn ordentligt. Nu är ”motorhuven” endast tillfälligt tillyxad och inte speciellt tät.

Jag märker också att motorn får för högt varvtal vid full gas. Det landar på 4 000 plus men den ska inte köras på mer än 3 600 varv per minut. Eftersom Betan har fler hästkrafter än Yanmarn kan den också driva en större propeller, eller en propeller med större stigning. Det får bli en fundering till nästa säsong. Nu får jag nöja mig med att gasa lagom.

 

Dop

Ett av alla ”problem” att lösa när man köper båt är att hitta på ett namn. Vi gjorde så att vi tog en brainstormingsession på altanen och tankarna gick ungefär så här:

När vi väntade tvillingarna hade vi såklart en rad namnförslag på lager som skulle kunna användas beroende på vad som tittade ut. Nu blev det ju två smått galna killar som fick heta Mattis och Love. Ett alternativ, som, av naturliga orsaker, visade sig passa dåligt, var Frida. Om det hade blivit en flicka var detta namn en stark kandidat. Det har sedan hängt med i tankarna sedan dess och därför var valet ganska enkelt. Nu finns det ju en till NF som heter Frida i krokarna så därför började vi fundera kring ett tilläggsnamn. I den vevan föddes också idén om att ta något som börjar på ”N” och göra en logga med NFs märke som inspiration. Efter ett tag dök namnet Nautica upp som tillsammans med Frida ligger bra i munnen.

Vi gjorde ett par olika förslag till logga, här är några:

fridanautica1   fridanautica3   fridanautica2

Till slut fastnade vi för denna logga:

logga h250

För att få fast namnet på båten bad jag om en offert från godtyckligt skyltmakare. Det skulle bli 700:- för två loggor ca 30 cm höga. Det får man väl se som överkomligt men nu råkar det vara så att sambon Anna har en Silhouette Cameo skärmaskin. Inköpt som leksak för ”scrapbooking” mm.

Bra vinyl visade sig vara hyfsat billig. Vi valde en rulle DeTape 650 på 5 meter som kostade 52:- och appliceringstejp DeTape Clear på 50 m för 137:-. (Priser ex moms). Det kommer att räcka till båtloggor livet ut.

Efter några testrundor i skärmaskinen hade vi två fina exemplar klara för applicering. En kort studs värmande med varmluftspistolen rekommenderas för att få vinylen att fästa ordentligt.

20160417_174831

 

Avmastning

Efter en kort första säsong är det så dags för att masta av. Den korta turen går till mastkranen ca 15 min norrut. Denna gång går allt smidigt. Efter att först fått hjälp av förra ägaren att masta av i Klåva hamn på Hönö och sedan fått erfarenhet av att masta på har vi lärt oss en bra process:

  • Lossa akterstag och inre vant helt. Lossa yttre vant och förstag så att de är lösa men sitter kvar.
  • Tajta till fock- och spinnakerfall.
  • Mastkranens ögla sätts runt de båda fallen.
  • Hissa tills det är lagom spänt.
  • Lossa kvarvarande stag helt.
  • Knyt upp vajrar och lösa tampar mot masten
  • Sänk ner masten gradvis. En person för mastfoten föröver.
  • Masten sänks ner helt och läggs på båten ”diagonalt” med en fender som stöd bredvid ruffluckan och en mattbit eller trasa som skydd på för- resp akterpulpit.
  • Åk hem.

2015-08-27 19.53.47

Båtplats på tomten

2003. Vi köper hus i Värmdö. 5 minuters promenad till vattnet där det finns bryggor som tillhör områdets samfällighetsförening. Ett ganska litet hus – ca 130 kvm – på en ganska stor tomt – ca 2500 kvm. Det blir en del yta över.

Bredvid garaget, som står parallellt med vägen, finns en yta ca 5 m bred och 8 m lång. Där ligger några större stenar och det växer en fin en. I änden står en gran och några buskar. Det får lätt plats tex en båttrailer för en liten motorbåt, men än viktigare, det får plats en segelbåt. Eftersom ytan slutar med ett uppför sluttande berg, och en segelbåt ändå måste stå på sin köl, finns det gott om utrymme. Fören på båten får plats ovanför berget vilket dessutom medför att man inte behöver någon stege för att putsa på den främre delen av skrovet. 🙂

Efter husköpet blev vi båda arbetslösa en kortare tid – inget båtköp. Sen blev vi med barn. Tvillingar, där det visar sig att en av dem har Downs syndrom – inget båtköp. Åren går och platsen bredvid garaget finns kvar. Och nu är det dags! Båten ska snart upp och äntligen får vi göra i ordning båtplatsen. Jag sågar glatt ner den fina enen och granen, sen anlitar jag vår lokala rörmokare och grävmaskinist, Tony.

Tony har vi anlitat tidigare för att ansluta vår fastighet till det nyanlagda kommunala vatten- och avloppsnätet. Vi får tips om rörmokaren Tony och han kan ta sig an uppdraget. På vår fråga om han känner någon grävare svarar han att det kan han fixa själv. Han har tidigare anlitat olika grävare, men de höll inte måttet tyckte han, så nu har han köpt en egen mindre grävmaskin och en lastbil. Perfekt. Tony bor själv i samma område, så det blir nära till jobbet för honom. Han gör hur som helst en väldigt bra jobb men minimal åverkan på tomten. Vi konstaterar att vi kommer anlita honom igen om det blir tillfälle.

Tony kommer dit med sin maskin och flyttar de stora stenarna till kanten, gräver bort rötter och jord, sprider hjälpligt ut ett stort lass grus. jag fixar sedan finliret med krattan. Jag väger av det ganska noggrant så det dels blir plant, dels så att det blir lite fall ut från garaget. Tony lånar mig sin 110-kilospadda och jag kör ett tiotal vändor med den efter att jag vattnat gruset grundligt för att packa det ordentligt. Resultatet blir mycket bra.

Frågan är bara vad jag ska ha där när båten är i sjön?

Några kortare seglingar

Halva idén med båtköpet är att ge barnen en chans at lära sig båtlivet. Under september och oktober gör vi några dagsetapper med barnen som verkar gilla det. Ombord finns såklart inte samma möjligheter till förströelser som hemma, och det är väl lite av tjusningen. Bra att komma undan TV och datorer ett tag. Till en början kom en del kommentarer om att det är tråkigt och frågor om när vi ska åka hem, men sedan hittar de på andra saker att göra, utforskar båten mm. Vi tar en bit i taget.

0065_20151003 0051_20151003 0047_20151003 0025_20151003 0021_20151003 0006_20151003 0002_20151003 0001_20151003

 

Måste masta på

Så här i slutet av augusti kan man kanske tycka att det är sent på seglingssäsongen. Men är man nybliven båtägare kan man inte låta sådana småsaker styra agendan. Vi måste såklart testa att segla båten innan det är dags att ta upp den för vintern.

Eftersom vi inte har någon egen mastkran i vår hamn finns här ett problem att lösa. Det finns ett ganska stort antal båtklubbar i området men just information om mastkranar är kanske inte den som står överst på deras webbsajter. Google maps är dock din vän. Det går ganska bra att zooma in maximalt över resp båtklubb för att se om det finns någon mastkran. Det visar sig att finns en tvärs över viken från vår hamn. Ett samtal och 300 kronor i årsmedlemsavgift och vips så har vi fri tillgång till en mastkran.

Entusiasmen avtar dock raskt då det blir uppenbart att den inte riktigt håller måttet. Den är väldigt kort vilket medför att vi inte kan fästa kroken ovanför tyngdpunkten, så masten vill vända sig när vi hissar upp. Det kanske skulle gått att lyfta masten så, men eftersom vi bara är två personer för detta så känns det för osäkert. Dessutom ligger det några båtar i vägen som man måste flytta på varje gång man ska använda kranen samt en sten under ytan precis där vi behöver lägga båten för rätt position mot kranen. Besvärligt!

Vi kastar in handduken och går på plan B. Någon halv distans norr om vår hemmahamn finns ett litet varv och några båtplaster, vinterförvaring mm. Det visar sig att där finns också en mastkran värd namnet. Större, enklare och gott om plats.

Det är uppenbart vilket bra val detta är. Med rätt verktyg går det relativt lätt. Hela operationen är över på några timmar. Nästa gång siktar vi på att halvera tiden!

IMG_20150830_190612

Sjösättning i nya hemmahamnen

Den ursprungliga planen var att båten skulle komma till oss den 26/8, men nu fick vänta en extra dag då transportören hade dubbelbokat sig. Efter många försök fick jag till slut tag på vår kranförare som hade hört våra meddelanden och avbokat sin körning. Dessutom hade vi tur då han kunde komma dagen efter istället.

Så, äntligen alla spelare på plats och plan, tajmad och klar in i minsta detalj!

2015-08-27 10.08.33 2015-08-27 10.10.55

Den nya hemmahamnen är belägen i en vik, 5 minuters promenad från vårt hem. Bryggorna tillhandahålls av vår vägförening och det finns totalt ca 130 båtplatser. De flesta platserna är för mindre båtar och det finns tex ingen mastkran mm. Ej heller någon plats för vinterförvaring eller andra större ytor förutom bryggorna. Sjösättningen får därför göras direkt från vägen, som turligt nog passerar nära vattnet på ett bra ställe. Man blockerar visserligen all biltrafik när man parkerar en stor kranbil där, men som tur är går det att köra andra vägar.

Lyftet ner i vattnet gick otroligt smidigt. Kranföraren brukar anlitas av båtägare i vårt område så det var inte första gången för honom. Väl i vattnet var det bara att förtöja en stund, sedan en kort färd till vår plats vid bryggan.

2015-08-27 19.12.01 2015-08-27 19.53.34