Motorn ur

Problemlösningen med motorn går vidare. Efter att topplocket åkt av – och på igen – ger hag mig på bränslesystemet. Efter tips från motormeckande grannar är den allmänna åsikten att detta kan orsaka problemen. Jag är själv lite tveksam eftersom motorn går bra när den väl startar. Det borde betyda att den får bränsle som den ska. Men, jag tar isär så mycket det går och kontrollerar att allt ser ut som det ska. Jag hittar inga fel på vare sig högtryckspump eller spridare.

Jag kan också konstatera att jag blivit modigare hemmameckare. Kapitel 2-4 ”Disassembly of fuel injection punp” i servicemanualen börjar så här – ”As a rule, the injection pump should not be disassembled…”. Jag ler snett och greppar närmaste skiftnyckel…

Då dessa åtgärder inte heller har någon effekt på motorns trista trögstartighet börjar jag ringa runt till olika verkstäder. De flesta tipsar om Sjöbergs Marin & Motor. Jag får tag på herr Sjöberg själv och vi pratar en stund. Han menar att det skulle gå på mellan 15 000 och 25 000 att gå igenom motorn och byta ev trasiga delar. Och då har man fortfarande en 30 år gammal motor… Dessutom ska han gå i pension efter denna vintersäsong och schemat är fullt fram till dess. Jag får samma besked angående motorn från fler ställen jag ringer till. Det verkar helt enkelt inte lönsamt att uppdra åt någon att gå igenom motorn. För en större motor hade detta lönat sig eftersom det då kostar betydligt mer att köpa en ny.

Sakta men säkert börjar det gå upp för mig att det behövs en ny motor i båten. En större utgift som vi inte planerat för, i alla fall inte så tidigt in i båtägandet.

Jag bestämmer mig i alla fall för att ta ur motorn ur båten. Hur jag än går vidare härifrån så ska motorn i nuvarande skick inte sitta kvar i båten.

Hur man tar ur en motor ur en segelbåt? Man börjar med att bygga en lyftkran.

20151128_194129

Det tog en stund att tänka ut att en vanlig stege är stabil, lätthanterlig och klarar vikten bra. Resten löste sig ganska snabbt.

  • En trefot anpassad på plats så den står stabilt på däck.
  • En stötta skruvades fast i garaget varpå stegen sedan fästes med hjälp av en tving.
  • En överliggare i furu, 9,5 x 4,5 cm, samt en egentillverkad ”ryttare” av plywood, bandjärn och de billigaste hjulen jag kunde hitta på Jula.
  • Taljan är från storskotet som jag trätt om med enkel nylonlina, 10 mm. Det visade sig mindre lyckat då det blev väldigt trögt att hissa då det tvinnade repet är ojämt och ger stort motstånd i blocken. Jag får fixa ett bättre rep när motorn ska i igen.

20151128_194114 20151128_194712

En vagn underst, bara att rulla in i garaget.

 

Toppen av

Efter problemet med vatten i drevets olja kan jag flytta mitt fokus till det egentliga problemet – den trögstartade motorn.

Eftersom det är god åtkomst till motorn i båten, och stärkt av mina insatser med drevet, bestämmer jag mig för att ta av topplocket på motorn för att åtminstone se hur det ser ut. Hypotesen är att låg kompression är orsaken till att den är svårstartad. Det kan förstås bero på många olika orsaker, men om det är topplocket som behöver åtgärdas eller bytas så verkar det som att jag skulle kunna klara det mesta själv.

Servicemanual och internet är mina vänner även i detta arbete och efter en del skruvande och lossande av slangar och annat är faktisk topplocket loss från motorn på någon timme. Det är faktiskt inga muttrar eller bultar som är fastrostade eller har så konstiga dimensioner att jag behöver köpa dyra verktyg.

Ett bra tips är att hålla ordning på alla delar som man måste av första, och sedan sätta tillbaka dem i rätt ordning och på rätt plats. Servicemanualen ger mycket bra hjälp.

20151114_175601

Jag får också loss ventilerna men det ser ganska ok ut på både ventiler och ventilsäten. De är något ärgade, men bara marginellt. Med tanke på vad jag sett på nätet från andra som har problem är detta ingenting. Jag köper i alla fall ett ventilslipningskit och slipar ventilerna så det värsta försvinner. Annars kan jag inte göra så mycket mer än städa rent i insprutningsmunstycket och hoppas på det bästa.

20151114_175641

Det är också en hel del sot i utblåset, men jag ser inga sprickor eller täcken på vatteninträngning från avgaskröken. Jag skrapar rent på alla packningsytor och fixar nya packningar för avgaskrök och topp. Mer kan jag inte göra verkar det som.

Efter någon dags meckande är allt ihopsatt igen och det är med spänning som jag försöker starta motorn igen. Tyvärr är det minst lika trögstartad som innan 🙁

Tillbaka till ritbordet!

 

 

Vatten i drevets olja!

Efter oljebytet i motorn är det dags för drevets tur. Om man läser i servicemanualen ser det ganska enkelt ut. Det visar sig till min stora förvåning stämma. Bara att ställa en bytta under drevet, öppna en skruv på undersidan och sedan öppnar man själva påfyllningslocket på drevet inne i båten. Det blir en del klättrande fram och tillbaka såhär första gången. Om man inte öppnar påfyllningslocket rinner oljan ut väääääldigt sakta.

Efter att jag lossat oljelocket på drevets ovansida klättrar jag ur båten för att se resultatet. All olja har hamnat i byttan – men – oljan är mjölkigt gråaktig till färgen. Det ser inte friskt ut, ens med mina oerfarna ögon.

Jag vänder mig som alltid till internet i stunder av kris och konstaterar att det är vatten i oljan. Huga. Detta verkar också vara ett ganska vanligt förekommande problem. Jag som hade tänkt koncentrera mig på motorn denna höst/vinter. Är det nu jag ska inse att alla som varnar för att köpa båt eftersom det är så mycket jobb har rätt? Jag har ingen större meckarerfarenhet även om jag är ganska händig och om jag ska vara ärlig så undrar jag nu hur detta ska sluta? Med en större räkning från närmaste båtkunnig verkstad förmodligen.

Nå. Jag ska i alla fall försöka lösa detta själv först. Fram med servicemanualen igen. Och internet förstås.

Så, efter en del läsande, googlande och skruvande har jag fått isär drevets nedre mekanism. Mest sannolikt är det ju i den delen som vattnet tränger in då den är under vatten hela säsongen. Och mycket riktigt finns det tydliga spår på att något inte står rätt till.

20151113_145437 20151113_145447

Man ser tydliga spår av rost där den yttre packningen legat an mot axeln. Även en del rostfärgad gegga innanför båda packningarna.

20151113_171752 20151113_171708 20151113_171643

Det sitter två packningar runt propelleraxeln där den går in i drevet. I varje packning finns en spiralfjäder i metall som ska klämma ihop packningen lagom mycket. Fjädern i den yttre packningen är nästan helt bortrostad. På bilden är själva gummit skadat, men det uppstod när jag, med milt våld, pillade ut den ur huset. Den inre packningen ser ganska ok ut, men jag byter förstås den också.

Efter att ganska snabbt fått tag på reservdelar är packningarna bytta och ny olja påfylld. Bara att vänta till nästa säsong för att se om det fixat problemet.

Vän av ordning kan ju undra varför det i hela fridens namn sitter fjädrar av metall som kan rosta i en så kritisk del av konstruktionen. Efter vad jag förstår så är det tydligen knepigt att få till rätt elasticitet med rostfritt stål. Det får bli regelbundna inspektioner av detta i framtiden. Nu vet jag ju i alla fall hur man gör.

 

Oljebyte i motorn

Dags för oljebyte i motor och drev. Det finns förstås lika många sätt att göra detta som det blir träffar på google när man söker på oljebyte 😉 Ett vanligt tips är att göra detta innan båten tas ur sjön, så man slipper koppla in kylvatten ”manuellt”. Ja, det blir ju svårt nu när båten redan står på land.

Skaffar snabbt en bit passande slang plus en hink. Det är tydligen bra att varmköra ca 15 min så oljan bli mer lättflytande. Jag kör med sötvatten i hinken vilket nog är bra så man spolar ur saltvattnet.

20151109_181433

Inför detta ingrepp har jag också skaffat en oljesug från Biltema som med hjälp av vakuum pumpar upp olja eller andra vätskor till en behållare. Mycket smidigt. Visar sig också vara bra att pumpa upp spillt kylvatten bakom motorn etc:

oljesug

Det tar bara några minuter av pumpande med handtaget så har oljesugen slurpat i sig all olja. Det finns också en gradering på oljesugens behållare så man kan se att man sugit upp rätt mängd olja.

Sen är det bara att byta oljefiltret och hälla i ny olja.

20151109_201914

Jag sätter en påse direkt under oljefiltret med lite papper i botten. Det samlar upp ev oljespill och det gamla filtret. Bara att knyta ihop och köra iväg till återvinningen.