Måste masta på

Så här i slutet av augusti kan man kanske tycka att det är sent på seglingssäsongen. Men är man nybliven båtägare kan man inte låta sådana småsaker styra agendan. Vi måste såklart testa att segla båten innan det är dags att ta upp den för vintern.

Eftersom vi inte har någon egen mastkran i vår hamn finns här ett problem att lösa. Det finns ett ganska stort antal båtklubbar i området men just information om mastkranar är kanske inte den som står överst på deras webbsajter. Google maps är dock din vän. Det går ganska bra att zooma in maximalt över resp båtklubb för att se om det finns någon mastkran. Det visar sig att finns en tvärs över viken från vår hamn. Ett samtal och 300 kronor i årsmedlemsavgift och vips så har vi fri tillgång till en mastkran.

Entusiasmen avtar dock raskt då det blir uppenbart att den inte riktigt håller måttet. Den är väldigt kort vilket medför att vi inte kan fästa kroken ovanför tyngdpunkten, så masten vill vända sig när vi hissar upp. Det kanske skulle gått att lyfta masten så, men eftersom vi bara är två personer för detta så känns det för osäkert. Dessutom ligger det några båtar i vägen som man måste flytta på varje gång man ska använda kranen samt en sten under ytan precis där vi behöver lägga båten för rätt position mot kranen. Besvärligt!

Vi kastar in handduken och går på plan B. Någon halv distans norr om vår hemmahamn finns ett litet varv och några båtplaster, vinterförvaring mm. Det visar sig att där finns också en mastkran värd namnet. Större, enklare och gott om plats.

Det är uppenbart vilket bra val detta är. Med rätt verktyg går det relativt lätt. Hela operationen är över på några timmar. Nästa gång siktar vi på att halvera tiden!

IMG_20150830_190612

Sjösättning i nya hemmahamnen

Den ursprungliga planen var att båten skulle komma till oss den 26/8, men nu fick vänta en extra dag då transportören hade dubbelbokat sig. Efter många försök fick jag till slut tag på vår kranförare som hade hört våra meddelanden och avbokat sin körning. Dessutom hade vi tur då han kunde komma dagen efter istället.

Så, äntligen alla spelare på plats och plan, tajmad och klar in i minsta detalj!

2015-08-27 10.08.33 2015-08-27 10.10.55

Den nya hemmahamnen är belägen i en vik, 5 minuters promenad från vårt hem. Bryggorna tillhandahålls av vår vägförening och det finns totalt ca 130 båtplatser. De flesta platserna är för mindre båtar och det finns tex ingen mastkran mm. Ej heller någon plats för vinterförvaring eller andra större ytor förutom bryggorna. Sjösättningen får därför göras direkt från vägen, som turligt nog passerar nära vattnet på ett bra ställe. Man blockerar visserligen all biltrafik när man parkerar en stor kranbil där, men som tur är går det att köra andra vägar.

Lyftet ner i vattnet gick otroligt smidigt. Kranföraren brukar anlitas av båtägare i vårt område så det var inte första gången för honom. Väl i vattnet var det bara att förtöja en stund, sedan en kort färd till vår plats vid bryggan.

2015-08-27 19.12.01 2015-08-27 19.53.34

Transport till Värmdö

Ca 5 minuter innan vi kom fram till Klåva hamn för att göra båtaffär ringer vår transportör och undrar om vi kan skjuta på transporten en dag eller två.

– Skulle inte tro det!

Jag meddelar att vi enkom tagit ledigt från jobbet för att åka till Klåva för att köpa båten. Vi har avsatt två dagar och under dessa 48 timmar ska vi transportera oss tur och retur Värmdö – Klåva, göra klart affären, masta av, lyfta båten ur sjön och placera den på en lastbil.

– Bäst att lastbilen är på plats överenskommen tid, tack!

Jag får svar att det ska de ordna. Det visar sig under samtalet att transportören dubbelbokat sig då de har en mängd körningar till båtmässan i Gustavsberg.

Nå, efter en god natts sömn i båten vaknar vi, käkar frukost och konstaterar att det mycket riktigt anlänt en lastbil som ska köra vår nya båt. Dessutom rullar det fram en kran som vi bokat och lyftet påbörjas. Allt går smidigt och efter en kort stund är båt, mast, vagga och lite löst skrot fastsurrat på bilen.

2015-08-25 10.35.56

Vi samtalar en kort stund med chaufför och kranförare och sedan rullar lastbilen iväg. Kvar står vi, genomblöta efter några timmar ute i ösregn. Efter en väldigt fin augusti är det naturligtvis som att himlen öppnat sig just denna dag 🙂

Vi lånar faciliteterna i Klåva hamn och byter till torra kläder. Så kan vi äntligen styra skutan (bilen) tillbaka mot Värmdö. Och jodå, efter 5 minuter i bilen ringer transportören och vill inte leverera båten på utsatt tid eftersom de är dubbelbokade. Vi meddelar att visst kan vi tänka oss att skjuta på leveransen två dagar, men vi måst förstås kolla det med vår inbokade krankille. Vi ringer honom ett alldeles onödigt antal gånger under vår färd norrut, men vi får helt enkelt inte tag på honom. Trasig mobil? Fel kille? Fel dag? Sjukdom? Dödsfall? Tankarna roterar i huvudet. Till slut måste vi meddela transportören att vi får chansa på att vi kan flytta krankillen några dagar, men någon garanti har vi inte längre.

Vi anländer hem i ovisshet. Hur ska det nu gå?

 

Äventyret börjar

Vi styr skutan (bilen) mot Hönö utanför Göteborg för inköp av båt! Det är förstås superspännande och denna lilla resa har föregåtts av en hel del förberedelser och lika mycket vånda. Det är alltid en viss mental stress i samband med större investeringar. Jag tänkte därför dela med mig av mina erfarenheter.

Man kan med viss rätta undra varför det blir båtköp just nu. Det var ganska många år sedan jag var ute en endaste vecka på sjön. Tidigare i livet har det oftast blivit i alla fall en vecka i hyrbåt per år, men inte sedan vi fick barn. Ännu tidigare i  min ungdom har det seglats med familjen och även med en före detta flickväns familj, då i en Lady Helmsman. Varje gång jag satt min fot på en båt har jag sagt till min sambo Anna att: ”Vi måste köpa en båt!” och när vi började titta på hus 2002 låg Värmdö bra till för närheten till havet. När vi valde område var båtplats i samfällighetsföreningen en faktor i beslutet och när vi hittade rätt hus berodde detta på att man lätt fick plats med en segelbåt eller två på tomten. Sen tog det 12 år innan det blev båtköp, men som så ofta förr kom livet emellan med uppsägningar, ekonomi, barn och andra seglingshinder.

Den direkta anledningen till att det faktiskt blev av nu är att vi lånade min brors lilla båt, en Sea Cat på 6 meter, med syfte att testa barnens ”seglingsegenskaper”. Vi kom iväg på en kort tur i Mälaren en lagom solig eftermiddag i slutet på juli. Och även om det lutade en del på slutet var det glada miner från barnen och båda undrade när vi skulle åka båt igen. 🙂 Ca en månad senare är vi på väg mot Hönö.

Vi gjorde helt enkelt så att vi googlade på ”bästa kombination av bra seglare och bra familjebåt”. Internet föreslog bland annat NF, en båttyp som jag aldrig satt min fot i, men som såg lovande ut på pappret. Det fanns några till salu på Blocket och vi åkte iväg och tittade på några som fanns i närheten. En sak som jag först inte la så mycket vikt vid var att det finns två modeller av NF som helt enkelt kallas den nya respektive den gamla modellen. Det var lite knepigt att hitta detaljerad info om de nya modellen, för den gamla finns det mycket information på nfseglare.com. Men efter lite mer googlande stod det klart att den nya modellen nog var att föredra eftersom den har en i mitt tycke en bättre sittbrunn. Den har också toaletten direkt nedanför ruffluckan på styrbord sida istället för mellan ”salongen” och förpiken. Det blir en mycket rymligare toalett, men det tar samtidigt mer utrymme av båten i övrigt. Lite tveksamt om det är en bättre lösning enligt mig.

Den NF av nya modellen som fanns till salu i stockholmstrakten försvann på tre dagar. Det fanns dock en till på Hönö som vi tog sikte på.

_MG_1002 _MG_1006 _MG_1005 _MG_0991 _MG_0986 _MG_0997
Bilder från annonsen för båten

Att köpa båt på distans var något som jag initialt var tveksam till. Man vill ju gärna titta på objektet innan man slår till. Vi gjorde till slut så att vi tog fram ett avtal tillsammans med säljarna där vi åtog oss att betala handpenning på 10% och sälarna åtog sig att hålla båten tillgänglig så att en oberoende besiktningsman kunde göra en inspektion. I avtalet hade vi också formuleringar så att vi kunde avbryta köpet om besiktningsmannen hittade fel som totalt uppskattades kosta en vis summa och som inte fanns med i beskrivningen i annonsen. Sälarna hade inga problem att gå med på detta vilket gjorde att vi kändes oss trygga med köpet.

Besiktningsmannen hittade heller inga allvarliga fel och vi kunde gå vidare med affären. Det blev en hel del praktiskt att ordna med men efter en del logistiska genidrag är vi nu i Klåva hamn på Hönö. Båten är nu i vår ägo och efter en lång dag med bilkörning, avmastning, hämtning av båtvagga har vi också fått en mycket god middag på restaurang Tullhuset. Rekommenderas!