Måste masta på

Så här i slutet av augusti kan man kanske tycka att det är sent på seglingssäsongen. Men är man nybliven båtägare kan man inte låta sådana småsaker styra agendan. Vi måste såklart testa att segla båten innan det är dags att ta upp den för vintern.

Eftersom vi inte har någon egen mastkran i vår hamn finns här ett problem att lösa. Det finns ett ganska stort antal båtklubbar i området men just information om mastkranar är kanske inte den som står överst på deras webbsajter. Google maps är dock din vän. Det går ganska bra att zooma in maximalt över resp båtklubb för att se om det finns någon mastkran. Det visar sig att finns en tvärs över viken från vår hamn. Ett samtal och 300 kronor i årsmedlemsavgift och vips så har vi fri tillgång till en mastkran.

Entusiasmen avtar dock raskt då det blir uppenbart att den inte riktigt håller måttet. Den är väldigt kort vilket medför att vi inte kan fästa kroken ovanför tyngdpunkten, så masten vill vända sig när vi hissar upp. Det kanske skulle gått att lyfta masten så, men eftersom vi bara är två personer för detta så känns det för osäkert. Dessutom ligger det några båtar i vägen som man måste flytta på varje gång man ska använda kranen samt en sten under ytan precis där vi behöver lägga båten för rätt position mot kranen. Besvärligt!

Vi kastar in handduken och går på plan B. Någon halv distans norr om vår hemmahamn finns ett litet varv och några båtplaster, vinterförvaring mm. Det visar sig att där finns också en mastkran värd namnet. Större, enklare och gott om plats.

Det är uppenbart vilket bra val detta är. Med rätt verktyg går det relativt lätt. Hela operationen är över på några timmar. Nästa gång siktar vi på att halvera tiden!

IMG_20150830_190612

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *