Oljebyte i motorn

Dags för oljebyte i motor och drev. Det finns förstås lika många sätt att göra detta som det blir träffar på google när man söker på oljebyte 😉 Ett vanligt tips är att göra detta innan båten tas ur sjön, så man slipper koppla in kylvatten ”manuellt”. Ja, det blir ju svårt nu när båten redan står på land.

Skaffar snabbt en bit passande slang plus en hink. Det är tydligen bra att varmköra ca 15 min så oljan bli mer lättflytande. Jag kör med sötvatten i hinken vilket nog är bra så man spolar ur saltvattnet.

20151109_181433

Inför detta ingrepp har jag också skaffat en oljesug från Biltema som med hjälp av vakuum pumpar upp olja eller andra vätskor till en behållare. Mycket smidigt. Visar sig också vara bra att pumpa upp spillt kylvatten bakom motorn etc:

oljesug

Det tar bara några minuter av pumpande med handtaget så har oljesugen slurpat i sig all olja. Det finns också en gradering på oljesugens behållare så man kan se att man sugit upp rätt mängd olja.

Sen är det bara att byta oljefiltret och hälla i ny olja.

20151109_201914

Jag sätter en påse direkt under oljefiltret med lite papper i botten. Det samlar upp ev oljespill och det gamla filtret. Bara att knyta ihop och köra iväg till återvinningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *