Kontroll av vagga och inköp av stötta

I båtköpet ingick en vagga – Stora vaggan  från Press & Son. Den hade inte använts på fem – sex år och under den tiden legat under en altan. Den är således rostig och allmänt skräpig. Det visar sig också att en av stöttorna är något skadad och det saknas ett ”stopp” där justerskruven ska vila mot konstruktionen. Typiskt dåligt ställe att sakna en del. Jag funderar ett tag på att värma den böjda delen och banka till den med en slägga och sedan köpa, eller låta tillverka, ett stopp som passar i fyrkantröret. En snabb koll med Press & Son visar som tur är att det går att köpa en hel stötta som reservdel för några hundralappar. Jag beställer en sådan och efter några dagar är den bärgad via postens försorg. Snabb och enkel fix.

Efter en enklare okulär besiktning av vaggan är det tydligt att den blivit utsatt för åverkan vid något tillfälle. Vissa strävor är böjda ganska ordentligt. Det går dock utmärkt att böja tillbaka till sin ursprungliga form.

Några bultar är så rostiga att gängorna ser dåliga ut. Jag införskaffar en påse nya. Skönt att nästan allt är ”standardvaror” på denna vagga. Lite 5-56 här och var och saken är biff. Vaggan är provmonterad och grovt uppmätt så den ska passa för båten. Det behöver inte bli exakt, men det är ju förstås bra att slippa flytta alla bultar medans kranbilen får vänta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *