Båtplats på tomten

2003. Vi köper hus i Värmdö. 5 minuters promenad till vattnet där det finns bryggor som tillhör områdets samfällighetsförening. Ett ganska litet hus – ca 130 kvm – på en ganska stor tomt – ca 2500 kvm. Det blir en del yta över.

Bredvid garaget, som står parallellt med vägen, finns en yta ca 5 m bred och 8 m lång. Där ligger några större stenar och det växer en fin en. I änden står en gran och några buskar. Det får lätt plats tex en båttrailer för en liten motorbåt, men än viktigare, det får plats en segelbåt. Eftersom ytan slutar med ett uppför sluttande berg, och en segelbåt ändå måste stå på sin köl, finns det gott om utrymme. Fören på båten får plats ovanför berget vilket dessutom medför att man inte behöver någon stege för att putsa på den främre delen av skrovet. 🙂

Efter husköpet blev vi båda arbetslösa en kortare tid – inget båtköp. Sen blev vi med barn. Tvillingar, där det visar sig att en av dem har Downs syndrom – inget båtköp. Åren går och platsen bredvid garaget finns kvar. Och nu är det dags! Båten ska snart upp och äntligen får vi göra i ordning båtplatsen. Jag sågar glatt ner den fina enen och granen, sen anlitar jag vår lokala rörmokare och grävmaskinist, Tony.

Tony har vi anlitat tidigare för att ansluta vår fastighet till det nyanlagda kommunala vatten- och avloppsnätet. Vi får tips om rörmokaren Tony och han kan ta sig an uppdraget. På vår fråga om han känner någon grävare svarar han att det kan han fixa själv. Han har tidigare anlitat olika grävare, men de höll inte måttet tyckte han, så nu har han köpt en egen mindre grävmaskin och en lastbil. Perfekt. Tony bor själv i samma område, så det blir nära till jobbet för honom. Han gör hur som helst en väldigt bra jobb men minimal åverkan på tomten. Vi konstaterar att vi kommer anlita honom igen om det blir tillfälle.

Tony kommer dit med sin maskin och flyttar de stora stenarna till kanten, gräver bort rötter och jord, sprider hjälpligt ut ett stort lass grus. jag fixar sedan finliret med krattan. Jag väger av det ganska noggrant så det dels blir plant, dels så att det blir lite fall ut från garaget. Tony lånar mig sin 110-kilospadda och jag kör ett tiotal vändor med den efter att jag vattnat gruset grundligt för att packa det ordentligt. Resultatet blir mycket bra.

Frågan är bara vad jag ska ha där när båten är i sjön?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *