Ny motor. Beslutet är fattat

Efter en hel del utredningsarbete och e-postande fram och tillbaka med Beta Marine, Steyr Motors och Lidingö Marin har jag kommit fram till att det blir ”enkelt” att byta min Yanmar 1gm10 mot en Beta 14. Nu är det ju så att allt är relativt, så om det visar sig att det inte är enkelt så beror det bara på att jag jämför fel 😉

Skämt åsido så har detta utkristalliserats sig till två alternativ. Antingen ersätter vi nuvarande motor med en lika dan. Det går nämligen fortfarande att beställa samma modell av motor. Eller så investerar man lite till och får mer motor för pengarna. 1gm är ju en ganska gammal konstruktion och det finns bättre varianter idag. Där får mer effekt, mindre buller, mindre vibrationer samt mer miljövänlighet för pengarna.

Det verkar som att Beta Marine har siktat in sig på att ersätta Yanmarmotorer. Det finns till att börja med en adapter för att koppla ihop Betan med mitt Yanmar SD20 drev. Dessutom verkar måtten vara i stort sett samma så att motorn kan monteras i samma motorbädd. Bra, så man slipper göra en massa plastjobb i båten. Det enda som på pappret ser ut som ett problem är att motortassarna inte har samma mått, så det blir till att anpassa på något sätt. Har jag tur så kommer det att räcka med att borra och gänga nya hål i motorbädden. Det är dock så pass små skillnader att det är svårt att se hur det blir exakt utan nya motorn på plats.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *