Äventyret börjar

Vi styr skutan (bilen) mot Hönö utanför Göteborg för inköp av båt! Det är förstås superspännande och denna lilla resa har föregåtts av en hel del förberedelser och lika mycket vånda. Det är alltid en viss mental stress i samband med större investeringar. Jag tänkte därför dela med mig av mina erfarenheter.

Man kan med viss rätta undra varför det blir båtköp just nu. Det var ganska många år sedan jag var ute en endaste vecka på sjön. Tidigare i livet har det oftast blivit i alla fall en vecka i hyrbåt per år, men inte sedan vi fick barn. Ännu tidigare i  min ungdom har det seglats med familjen och även med en före detta flickväns familj, då i en Lady Helmsman. Varje gång jag satt min fot på en båt har jag sagt till min sambo Anna att: ”Vi måste köpa en båt!” och när vi började titta på hus 2002 låg Värmdö bra till för närheten till havet. När vi valde område var båtplats i samfällighetsföreningen en faktor i beslutet och när vi hittade rätt hus berodde detta på att man lätt fick plats med en segelbåt eller två på tomten. Sen tog det 12 år innan det blev båtköp, men som så ofta förr kom livet emellan med uppsägningar, ekonomi, barn och andra seglingshinder.

Den direkta anledningen till att det faktiskt blev av nu är att vi lånade min brors lilla båt, en Sea Cat på 6 meter, med syfte att testa barnens ”seglingsegenskaper”. Vi kom iväg på en kort tur i Mälaren en lagom solig eftermiddag i slutet på juli. Och även om det lutade en del på slutet var det glada miner från barnen och båda undrade när vi skulle åka båt igen. 🙂 Ca en månad senare är vi på väg mot Hönö.

Vi gjorde helt enkelt så att vi googlade på ”bästa kombination av bra seglare och bra familjebåt”. Internet föreslog bland annat NF, en båttyp som jag aldrig satt min fot i, men som såg lovande ut på pappret. Det fanns några till salu på Blocket och vi åkte iväg och tittade på några som fanns i närheten. En sak som jag först inte la så mycket vikt vid var att det finns två modeller av NF som helt enkelt kallas den nya respektive den gamla modellen. Det var lite knepigt att hitta detaljerad info om de nya modellen, för den gamla finns det mycket information på nfseglare.com. Men efter lite mer googlande stod det klart att den nya modellen nog var att föredra eftersom den har en i mitt tycke en bättre sittbrunn. Den har också toaletten direkt nedanför ruffluckan på styrbord sida istället för mellan ”salongen” och förpiken. Det blir en mycket rymligare toalett, men det tar samtidigt mer utrymme av båten i övrigt. Lite tveksamt om det är en bättre lösning enligt mig.

Den NF av nya modellen som fanns till salu i stockholmstrakten försvann på tre dagar. Det fanns dock en till på Hönö som vi tog sikte på.

_MG_1002 _MG_1006 _MG_1005 _MG_0991 _MG_0986 _MG_0997
Bilder från annonsen för båten

Att köpa båt på distans var något som jag initialt var tveksam till. Man vill ju gärna titta på objektet innan man slår till. Vi gjorde till slut så att vi tog fram ett avtal tillsammans med säljarna där vi åtog oss att betala handpenning på 10% och sälarna åtog sig att hålla båten tillgänglig så att en oberoende besiktningsman kunde göra en inspektion. I avtalet hade vi också formuleringar så att vi kunde avbryta köpet om besiktningsmannen hittade fel som totalt uppskattades kosta en vis summa och som inte fanns med i beskrivningen i annonsen. Sälarna hade inga problem att gå med på detta vilket gjorde att vi kändes oss trygga med köpet.

Besiktningsmannen hittade heller inga allvarliga fel och vi kunde gå vidare med affären. Det blev en hel del praktiskt att ordna med men efter en del logistiska genidrag är vi nu i Klåva hamn på Hönö. Båten är nu i vår ägo och efter en lång dag med bilkörning, avmastning, hämtning av båtvagga har vi också fått en mycket god middag på restaurang Tullhuset. Rekommenderas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *