Motorrumsfläkten bullrar

Efter motortesterna har vi mastat på och fixat lite småsaker. Motorrumsfläkten stör mer och mer och jag bestämmer mig för att göra något åt det. När jag testar fläkten på olika sätt märker jag att den börjar låta betydligt mer efter att jag varvat upp motorn. Detta beror sannolikt på att generatorn kickar in ordentligt och höjer spänningen till dryga 13 volt. Detta gör förstås att fläkten går fortare och det är då som den låter som mest. Någon typ av vibration som fortplantar sig i skrovet.

Jag hittar en bra uträkningsmall på nätet där man beräkna vilket resistor man ska ha för att sänka spänningen i en krets där man tar ut en viss strömstyrka. I mitt fall drar fläkten ca 2,5 A vid 12 V. Om jag siktar på att sänka spänningen 2 V, så att den går lite långsammare, kräver detta en resistor på 0,8 Ω (R = U/I -> 2/2,5 = 0,8). Vi behöver också veta hur mycket effekt resistorn ska tåla och med fläktens märkström på 2,5 A blir det 5 W (P = I²R -> 2,5² x 0,8 = 5). Jag skaffar några olika resistorer på 10 W från Hifi Kit. Försäljaren ser förvirrad ut när jag berättar att jag ska ha dem till en fläkt i en båt, så jag pratar lite om högtalare också för säkerhets skull. 😉

När jag testar blir resistorn ganska varm, på gränsen till brännhet. Jag placerar den därför hängandes framför fläkten så den får lite kylning.

Jag tillverkar också några gummifästen av överbliven kylslang så att fläkten inte behöver sitta direkt i skrovet. Dessa åtgärder tillsammans gör att fläkten nästan inte hörs alls. Speciellt inte när motorn är på och det är ju endast då fläkten kommer att snurra.

Fläkten är en Attwood 4800.

motorrumsfläkt

Detta verkar bli det sista jag gör med motorinstallationen. Jag behöver bygga om motorhuv inklusive trappa ned till ruffen, men det får bli efter upptag. Säsongen får väl utvisa om det finns några problem med något kring nya motorn, men allt verkar fungera bra.

Detta har gått betydligt smidigare än jag väntat mig. Min förväntan var mer av att det skulle dyka upp problem som behövde omfattande åtgärder på något sätt. Inget sånt har dykt upp och det får jag vara sjukt nöjd med. Det mest förvånande var att vissa saker hade fel dimensioner från början vilket Beta Marine får ta på sig, men det löste sig ju bra i alla fall. Nu ska jag fokusera mer på segling och mindre på motoråkande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *